wat is vreemd vermogen

Wat is vreemd vermogen eigenlijk precies?

Wellicht ben je wel bekend met de term vreemd vermogen maar weet je niet precies of en hoe het belangrijk voor jou is. Of misschien heb je niet precies een idee wat vreemd vermogen inhoudt. Het kan ook zijn dat je een eigen bedrijf hebt en overweegt om vreemd vermogen aan te trekken, maar dat je niet weet of dat een goed idee is. In alle gevallen is het aan te raden om verder te lezen, in dit artikel gaan we je er namelijk van alles over vertellen.

Wat is vreemd vermogen?

Heel eenvoudig gezegd worden alle schulden van een bedrijf vreemd vermogen genoemd. Deze schulden kun je vervolgens weer verdelen in lang- en kortlopende schulden. Een langlopende schuld is bijvoorbeeld een hypotheek. Onder een kortlopende schuld vallen alle leningen en uitgestelde betalingen met een looptijd van minder dan een jaar. Op een boekhoudkundige balans vind je het vreemde vermogen aan de rechterkant, samen met het eigen vermogen van een bedrijf.

Voorbeelden van langlopende schulden

Onder langlopende schulden, ook wel LVV (langlopend vreemd vermogen) genoemd, vallen bijvoorbeeld:

  • hypotheken op gebouwen
  • andere leningen bij een bank
  • leasecontracten van bijvoorbeeld bedrijfsauto’s
  • leningen van andere bedrijven of privépersonen
  • pensioenverplichtingen voor werknemers

Voorbeelden van kortlopende schulden

Onder kortlopende schulden, ook wel KVV (kortlopend vreemd vermogen) genoemd, vallen onder andere:

  • crediteuren, oftewel openstaande facturen
  • rood staan op een bankrekening
  • openstaande vorderingen van de belastingdienst
  • andere nog te betalen kosten

Waarom zou je vreemd vermogen willen aantrekken?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je als bedrijf graag uit wilt breiden, maar daar niet de financiële middelen voor hebt. Zeker voor bijvoorbeeld grote bedrijven, is het vaak niet mogelijk om zonder vreemd vermogen te opereren. Dat wil niet zeggen dat vreemd vermogen aantrekken altijd een goed idee is. Zeker voor kleinere bedrijven is het belangrijk om de voordelen af te wegen tegen de nadelen. De voordelen zijn uiteraard dat je meer geld hebt te besteden voor je bedrijfsvoering. Het nadeel is dat de kosten vaak voor de baten uit lopen. Je zult uiteraard rente moeten betalen en de eventuele lening weer moeten aflossen.

Als je al hebt bewezen dat je een succesvolle strategie met je bedrijf hebt ontwikkeld, is het vaak wel aan te raden om vreemd vermogen aan te trekken, zodat je kunt uitbreiden en je bedrijf nog groter en succesvoller kunt maken. Hopelijk heb je nu een beter idee wat vreemd vermogen inhoudt, en of het gunstig is om vreemd vermogen aan te trekken.